Jak se Zpracovává Výběrová Káva?

Jak se Zpracovává Výběrová Káva?

Představte si, že by jste šli na zahradu, otrhali pár třešní vyloupli z ní pecku tu napražili, rozemleli a uvařili. Přesně tohle je ve skutečnosti káva! Upražená pecka…

Přesto projde rukou tolika lidí. Její cesta by se dala rozdělit na tři etapy:

Farma -> Pražírna

Pražírna -> Barista

Barista -> Zákazník

První etapu popíšeme dnes.

Kafe, Kofeinová Pecka!

Pro někoho je káva kofeinová vzpruha, pro někoho údajný recept na dlouho věkost. Někdo jí předepisuje na zdraví žaludek a prevenci cirhózy!

Farmář ji však opravdu vnímá jako pouhou pecku. No pouhou… Je to jeho živobytí!

Často také rodinná tradice a pýcha. Pro farmáře je jeho zrnková káva to nejvzácnější co má. Dal do ní totiž spoustu tvrdé práce.

Robustní Robusta a Ovocitá Sestra Arabika

Druhů kávy je nespočet. Pro výrobu kafe se však farmáři zaměřují na dvě hlavní: Arabiku a Robustu.

Robusta obvykle chutná hořce a zemitě. Vedle toho v takové kávě zní i tóny mandlí, oříšků a čokolády! Mezi jednotlivými kávami této odrůdy však nenacházíme výrazné rozdíly.

Arabika je mnohem svěží. V aromatu můžeme cítit kyselé či sladké tóny ovoce. Stejně tak i v chuti. Například může chutnat po citrusech nebo marcipánu. Občas v ní dokonce spatříme malinkou dochuť čedaru nebo soli. HYPERLINK

Obecně je arabika uznávána pro svou rozmanistost v chuti. Svět výběrové arabiky vskutku skýtá nevyslovitelná spektra překvapivých chutí.

Pojďme si zašpinit ruce… Jak se káva sbírá?

Ve finále se vždy chceme dostat k zelenému zrnku které je uvnitř kávové třešně.

Třešně se sklízí až zcela zralé. Až když mají sytou rudou barvu.

Proto je sběr velice náročný. Protože v jeden moment se na kávovém keři nachází plody v několika fázích zrání.

Najdeme na něm jak zralé třešně, tak žluté a dokonce květenství které se v plod ještě promění.

Kdyby farmář přimýchal do várky nezralé třešně, zkazil by celou sklizeň!

Takto probíhá sklizeň na malých farmách. Zejména na etiopských plantážích.

Na velkých plantážích se však káva zpracovává kombajny. Takhle sbíraná káva často obsahuje defekty. Můžeme se s ní setkat třeba v Brazílii.

Zpracování Kávy

Tohle je opravdová fuška!

Po samotném sběru se musíme dostat k samotnému zrnku. Zpracovat kávu musíme co nejrychleji.

Protože káva je vlastně také ovoce, rychle se v teplých a vlhkých krajích kazí.

Vrstvy kávy
Vrstvy kávové třešně

Zpracování Suchou Metodou

Tato metoda je nejstarší a nejjednodušší. Také se jí říká natural.

Třešně se rovnoměrně rozloží a nechají se schnout na slunci.

Buď na betonovém nádvoří nebo ještě lépe na afrických postelích.

To je kovová kontrukce s pletivem která umožňuje cirkulaci vzduchu ze spodu. Mimojiné tato konstrukce také poskytuje stín pro mladé rostliny kávovníku.

Honey

Jméno je odvozené od lepkavosti zrn která vzniká při zpracování.

Nejprve se strhne svrchní slupka třešně ale dužina na zrnku zůstane.

Během sušení tak dojde ke vstřebání cukrů z dužiny do zrnka a výsledná káva bývá sladší.

Mokrá Metoda

Je technologicky nejnáročnější. Poskytuje však lehkou a jemnou chuť výsledné kávy.

Třešně putují kanálem s voudou, kde nezraé třešně zůstanou na hladině a ty zralé putují ke dnu.

Zralé třešně jsou zbaveny slupky a nechají se den nebo dva fermentovat.

Pak jsou znovu promyty a sušeny na afrických postelích.

Hurá do Pytle!

Dále jsou zrna zbavena pergamenu a třídí se podle velikosti a vyřazují se prasklá zrna.

Zelená káva je poté zabalena do pytlů a je odeslána lodí přímo do pražíren a nebo na burzu.

Související články