Průvodce Výběrem Kávy: Jaké Zrno je pro mne to Pravé?

Průvodce Výběrem Kávy: Jaké Zrno je pro mne to Pravé?

K čemu je mi dvaašedesát druhů toaletního papíru na jednu díru?

-Xindl X, Čecháček a Totáček

Všichni jsme tu situaci už zažili: stojíme před regálem plným zboží a nebyli jisti jaké si vybrat.

Káva se v tomto ohledu nijak nelíší. Bambilión možností a my nevíme která je ta nejlepší.

Dnes si projdeme několik zásadních faktorů podle kterých vybrat to správné kafe.

Čerstvost Pražení

Jeden z největších mýtů kolem kávy je, že svou chuť a aroma drží na vždy. Opačný mýtus, že káva se po dvou týdnech zkazí je také zavádějící.

Co je tedy pravda?

Fakt, že káva je ovoce, ve skutečnosti třešeň. To znamená, že čerstvá je nejlepší.

Jak tyto zrna ale poznáme? Kvalitní směsy nebo jednodruhové kávy se nestydí sdělit kdy byly sklizeny a kdy byly praženy.

Poohlížejte se tedy po kávách které mají na obalu vyražené tyto dva datumy. Vyberte to nejčerstvější a snažte se ho zpracovat co nejdříve.

Nejlépe káva chutná do tří týdnů od pražení.

Stupeň Pražení

Další věc která ovlivní vůni i chuť je styl pražení.

Pokud je káva pražená světleji, projeví se v šálku více její specifické chuti.

Tato káva má svěží aroma a chuť, našeptávající přítomnost květin a ovoce.

Mimojiné, pražení také dokáže ovlivnit jak moc sladkých tónů v kávě bude.

Světlejší stupně jsou zpravidla vyžadovány od jednodruhových arabik z malých farem.

Čím tmavěji kávu pražíme, tím víc a víc se v ní projeví spálená chuť pražení.

Na tmavším pražení si potrpí například italové. Ti ocení hořčí, zemité, čokoládovité a oříškové chuti.

Neznamená to však, že taková káva nemůže být dobrá.

Směs versus Jednodruhovka

Zde vstupujeme na území čistě osobních preferencí.

Pokud máte rádi kávu s mlíkem, sáhněte po směsy.

Pokud si chcete vychutnat samotnou kávu, sáhněte po jednodruhovce.

Kávy do směsí jsou obvykle vybrány aby tvořily konkrétně vyvážené espresso, třeba jako ta naše směs.

Jednodruhová káva je z konkrétní zeměpisné oblasti či farmy. V takovém šálku se piják může kochat nuancemi chutí které jsou jedinečné pro tuto kávu.

Pokud tedy pijete samotnou kávu, mnohem spíše dokážete rozpoznat lehké tóny různých káv. Zejména arabik.

Výběr Původu

Zemědělské podmínky jako vlhkost, půda a podnebí se skrz kávové oblasti různí.

Tyto podmínky dodávají kávě také vlastní chuťový profil.

Stejně jako pijáci vína očekávají nějáký chuťový profil ve francouzkém víně a jiný u vína z austrálie.

Jak se tedy dají zůžit kávy z celého světa tak abychom vybrali to které nám bude chutnat?

Pokud chceme vyzkoušet ovocité, sladko-kyselé aroma a chuť, je dobrá volba sáhnout po nějáké africké kávě. Právě proto je máme tolik v lásce.

Jižní a Střední Amerika nabízí kávu s čistým tělem. Mísí se v ní chutě jemné sladkosti, oříšků a čokolády za doprovodu lehké ovocitosti. Brazílie je třeba známá pro své kávy s arašídovým nádechem. Dále na sever v Kolumbii zase mají kávu s tóny karamelu.

Odrůdy

Káva má ve skutečnosti odrůdy stejně jako třeba jablka. Golden Delicious, Fuji nebo Pink Lady, každá odrůda chutná a vypadá malinko jinak.

U kávových keříků se však pěstuje třeba Bourbon, Typica a Cattura. Přestože spousta zemí má většinou jednu odrůdu za kterou si stojí, není neobvyklé abychom zde našli odrůd více.

Odrůda Geisha je však nejvyhledávanější odrůdou. Asi proto, že skýtá hutnou sladkost a žívé ovocité chutě různící se od lesních plodů až po mango.

Tomu samozřejmě odpovídá i její cena!

Zpracování

Při výbírání si můžete všimnout, že na obalu bývá metoda zpracování sdělena, a to buď washed nebo třeba natural.

Káva zpracovaná washed metodou nebo také promytá poskytuje čistý zážitek z pití kávy.

Natural, suchá metoda, dovolí dužině “vtisknout” své cukry do zrnka což kávu opět dělá o něco sladší.

Více o procesu zpracování se můžete dočíst zde.

Související články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *