Revoluce uvnitř šálku

Revoluce uvnitř šálku

Obecně platí, že pijan toho o své kávě moc neví. Někteří se domnívají, že je to brnkačka. Prodejce koupí zelené zrno, v pražírně mu dodá správnou barvu a nakonec si pro kávu přijde zákazník. Každý článek v řetězci dodavatelů dostane svůj spravedlivý podíl a každý je šťastný… ne tak docela…

Za posledních několik desítek let cena kávy výrazně vzrostla. Věděli jste však, že pouze 4% našich peněz doputuje až k farmáři? A přičemž pro nás ceny rostly, farmářův výdělek naopak klesl? Momentálně putuje do zemí pěstujících kávu pouze 15% ceny. Zbytek se ztratí v zemích kam se zrno vyváží.

Během posledních 30 let začalo na trhu s kávou dominovat 5 hlavních lídrů kteří se podílely na zvýšení ceny a zároveň snížily odměnu za sklizeň. Toto počínání nijak nezlepšilo kvalitu ani chuť kávy. Naopak se často mísí různá zrna aby se dosáhlo „placaté“, stále stejné chutě. Moyyee se však rozhodlo vydat na úplný začátek. Tam kde to celé začalo – Kaffa, oblast v etiopii kde byla káva nalezená poprvé. Moyyee se snaží přivést kvalitu evropského zpracování a pražení přímo ke zdroji těch nejlepších, ručně sbíraných zrn arabiky. Ve finále Moyyee dodává prémiovou kávu za nižší cenu než obvykle, navíc bez vykořistění farmáře.

Související články